Trampský chlieb

Jednoduchý nekvasený chlieb upečený v pahrebe je výborná náhrada normálneho chlebu. Banok (ako tento chlebík nazývajú na britských ostrovoch) je obľúbený najmä medzi trampami a zálesákmi, pretože ingrediencie na jeho výrobu sú dlhodobo trvanlivé, čo je počas dlhších potuliek prírodou veľká výhoda.

Existujú rôzne recepty a takisto aj množstvo spôsobov prípravy. Najrýchlejšou metódou sú jednoduché placky na panvici, alebo obkrútený tenký pás cesta na palici. Základný recept je chuťou dosť nevýrazný, v podstate cesto pozostáva z múky, vody a štipky soli, prípadne môže, alebo sa nemusí pridať aj trocha kypriaceho prášku alebo sódy bicarbony aby chlebík aspoň čiastočne napuchol. Dnes som urobil banok bez soli s pridanými hrozienkami. Táto verzia celkovo viac pripomína koláč než chlieb a chutí ako vianočka, najmä vďaka hrozienkam.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 pohár hladkej múky (2.5-3dl)
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
  • 3 polievkové lyžice sušeného mlieka
  • Hrozienka
  • (poprípade ak má niekto rád sladké, môže pridať práškový cukor, ja som robil bez)

Tento mix si nosím vopred zamiešaný v sáčku a uložený v ešuse. Taktiež si nezabudnite pribaliť trochu čistej múky navyše, tá sa vždy zíde. Sušené hrozienka nesmú nikdy chýbať v mojom batohu, sú perfektným zdrojom energie, rád ich len tak pojedám počas prechádzky.

Pred samotnou prípravou cesta založte oheň, nech sa vytvorí dobrá vrstva uhlíkov. Potom pridaním malého množstva vody vymieste cesto. Keď je dostatočne husté a nelepí sa na prsty, natlačte doň hrozienka a urobte pár rezov po vrchu.
Ako improvizovaná piecka výborne poslúži klasický 3-dielny ešus ČSĽA. Z menšieho dielu dajte dole rúčku nech nezavadzia. Na dno nasypte vrstvu čistej múky, vďaka tomu sa bochník neprilepí k ešusu.

Na dno väčšieho dielu rozmiestnite tri malé kamene do tvaru trojuholníka. Budú slúžiť na to, aby sa samotné diely ešusu nedotýkali.

Následne položte menší diel dovnútra.

Uzavrite pokrievkou a šup s ešusom do pahreby

Umiestnite ho do stredu pahreby, naokolo prihrňte uhlíky a zopár ich hoďte aj navrch ešusu. Nechajte piecť približne hodinu. Niečo také, ako presný čas pečenia v prírode neexistuje. Jedlo je uvarené/upečené vtedy, keď je hotové ;-). Nieje sa kam ponáhľať a v zásade platí, že radšej pomaly, dlhšie a na uhlíkoch, než rýchlo na prudkom plameni.

Po hodinke prišiel čas pozrieť sa ako to vyzerá. Na manipuláciu s horúcim nádobím dobre poslúži kus vlhkého machu z pňa.

Po odkrytí na mňa vykukol krásny bochník.

Uhlíky som nahrnul naspäť, priložil tenké raždie a za chvíľu som zovrel trochu vody na kávu.

Je výborný aj v kombinácii s domácim lekvárom alebo medom. Niet nad vlastnoručne v prírode upečený chlieb alebo koláč.

Takýto malý bochníček je tak na zahryznutie počas prechádzky. Ak chcete väčší peceň aj pre viac osôb, jednoducho znásobte množstvo ingrediencií. Pridávaním rôznych iných zložiek do základného receptu sa samozrejme zvyšuje aj nutričná hodnota chlebu. Napríklad môžete pridať sušený vaječný prášok, alebo čerstvé vajcia, peľ z pálky, sušené mlieko. Namiesto kypriaceho prášku môžete použiť sodu bicarbonu. Postupom času a experimentovaním si vytvoríte svoj obľúbený recept.

Do cesta môžete pridať aj rôzne lesné plody : Napríklad lesné jahody, černice, maliny, čerešne, podrvené vlašské orechy, podrvené lieskové orechy, podrvené jedlé gaštany, pokrájané kúsky jablka, slivky a rôzne iné. Len pozor pretože niektoré obsahujú vodu, takže zriedia vaše cesto.
_____________________________________________________________
Základný recept:
1 pohár hladkej múky (2,5-3dl)
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
1/8 čajovej lyžičky soli
_____________________________________________________________
Obohatený recept:
1 pohár hladkej múky (2,5dl)
1/2 pohára sušeného mlieka
1/4 pohára sušených vajec
1/2 hrste hrozienok
1 hrsť práškového cukru
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
trochu soli

This entry was posted in Bushcraft. Bookmark the permalink.

14 Responses to Trampský chlieb

  1. Jerry píše:

    Je to super, také jsem to dělal podle Ray Mears. Je moc dobře, že to ostatním takhle prezentuješ .

  2. atti.hombre píše:

    Pekný návod…to bol nový ešus,či mi to bude fungovať aj s mojím začadeným? ;-)
    Ja síce hrozienka nemusím ( zjem,ale nejak extra ich neobľubujem) ,ale možno by sa dali použiť tekvicové semiačka.Vďaka za inspiráciu…

    • SKW píše:

      Najviac používam nemecký trojdielny ešus, bolo načase zaobstarať si našu klasiku, na takéto pekárenské účely :) Tento funguje ako piecka lepšie než ten nemecký. Ty vtipkár, určite ti to bude fungovať aj s začadeným, ja som len využil pekný vzhľad nového ešusu na menší návod ;-)

      Vďaka za tvoje príspevky! :)
      skw

  3. macmatej píše:

    Tento postup sa da spravit aj s jednou nadobou. Vymetieme pahrebu na nu polozime plosky kamen, na kamen cesto a cele to prykryjeme nadobou. Nadobu zvrchu zahrneme pahrebou.

  4. Aybi píše:

    Ďakujem za inšpiráciu, konečne niečo iné ako špekáčky a slanina ;-) Hneď sa mi zbiehajú sliny ;-)
    Raz, keď sme splavovali myslím Vltavu, tam robili také placky – tiež nekysnuté a myslím, že to bola nejaká viaczrnná múka a potom ich plnili podľa priania – od džemu, orechov, potierali cesnakom…, skrátka dalo sa to jesť aj na slano aj na sladko.

  5. Spätné upozornenie: Bushcraft stretko s kamošom | SKW Bushcraft

  6. CzechJoker píše:

    Chci se zeptat, jestli jsi nezkoušel do těsta přidat (kvalitní) pivo? Zkoušel jsem ho místo kypřícího prášku (mělo by to těsto prokvasit), ale není to zcela ono…

  7. lesny duch píše:

    Do toho kolaca by bola dobra aj skorica

  8. maco píše:

    Dakujem za navod je to jednoduche , dost syte a zozal som velky uspech u chalanov akurat som si ho trosku este prisladil :-)

  9. Bučo píše:

    Skúšali sme to s kamarátom s tým, že každý použil len jeden ešus. Ja hliníkový, kamarát antikorový. Nechali sme to tam zhruba 45 min. a vybrali. ,,Antikorový koláč” bol spečený a hliníkový fajnový. Tak aspoň budem do budúcna vedieť, že antikorový sa rýchlejšie upečie.
    Vďaka ti za návod a fajné inšpirácie. Aj vďaka tomúto blogu viem čo môžem robiť v prírode a čomu sa mám učiť.

    • SKW píše:

      Nazdar, vďaka za komentár. Hliník je podľa môjho názoru lepší. Ja celkovo preferujem nádoby z hliníka. Má perfektnú vodivosť, narozdiel od nerezu krásne rozvádza teplo rovnomerne na celú nádobu, a tak sa jedlo nepripáli. Nielen pri pečení, ale i bežnom varení polievok a rôznych ďalších pokrmov. Tvrdenia, že je hliník zdraviu škodlivý považujem skôr za špekulácie ktorých cieľom je zvýšenie predaja nerezových nádob, nakoľko pokiaľ viem, škodlivosť nikdy nebola vedecky dokázaná.

      S pozdravom
      skw

      • kajik píše:

        Ahoj,
        dakujem v prvom rade za recept … dufam ze si najdem cas a vyskusdam ho :) co sa tyka nebezpecnosti hlinika, myslim si, ze oxidy nie su take nebezpecne ako kovovy hlinik, t.j. ak zjeme kusky kovu napriklad poskrabanim dna esusu. Nezabije nas to, ak je to raz za cas, ak sa nemylim, blokuje cinnost mozgu, a urcite je dovod vyhybat sa hlinikovemu riadu. Nieco z vyskumov:

        Click to access veda_2013_06.pdf

        ahoj
        kajik

Pridaj komentár