Ocieľky

Vyrobil som ďalšiu sériu zálesáckych kresadiel – ocieľok. Materiál je starý pilník na železo, ktorý je snáď najdostupnejším zdrojom ocele s vysokým obsahom uhlíka. Kresadlá sú vykalené, otestované, vyleštené a pripravené na používanie. Ak by mal niekto záujem, napíšte mi mail.

This entry was posted in Kováčstvo. Bookmark the permalink.

8 Responses to Ocieľky

  1. Emil píše:

    krasna robota ;)

  2. prestosvamberg@seznam.cz píše:

    Zdravím Ta Mato

    a jsem moc rád , že jsi znovu v činnosti . Hádám, že tě škola vytížila .

    Já jsem teď po operaci – nějaké potíže v bruchu – tak mám doma vela času.

    Nemohu si objednat Tvoji krásnou práci , ale zeptám se :

    v poslední době jsem našel celkem 3 odlomky z auto pružin- vinuté. Myslím zasadit do dreva a bylo by …

    Může toto být ta správná ocel k amatérskému zakalení – bez kování ??

    Buď zdráv a děkuji

    František

    • SKW píše:

      Nazdar František, oceľ z ktorej sa vyrábajú pružiny nie je veľmi dobrá na kresadlo. Aj keď je to tiež uhlíkovka, no nemá taký vysoký podiel uhlíka ako oceľ z ktorej sa robia pilníky. Pilníkovka podľa mojich skúseností iskrí najlepšie. Už som skúšal robiť ocieľku aj z vinutej pružiny z auta a iskrila veľmi slabo. Je to fajn oceľ na nejaký ten nôž, dláto a podobné rezbárske nástroje, no na ocieľku nič moc.

      Pre tých čo si nemôžu dovoliť, alebo nechcú kupovať kovanú ocieľku existuje celkom jednoduché riešenie :) Starý pilník sám o sebe je skvelá ocieľka. Od výroby je vykalený, stačí z neho len kus odlomiť alebo odrezať, zaobliť rohy pre lepšie kresanie, zbrúsiť zúbky z hrán o ktoré sa bude kresať a jednoduchá ocieľka je hotová :). Pri rezaní a brúsení na brúske treba len dávať pozor aby sa oceľ neprehriala a neodkalila, stačí ju občas schladiť zmočením do vody.

      Prajem všetko dobré a hlavne skoré udravenie!
      Maťo

  3. Pavel. píše:

    Ahoj,chci ze zeptat,
    když to vykoveš tu ocílku s toho pilníku tak to zakalíš do vody a nebo do nějakého oleje? A popouštíš to nebo to jen necháš zakalený, ptám se proto, jestli to nepraská,když by se to nepopustilo. Předem dík za odpověď.
    PAVEL.

  4. Ondra píše:

    Ahoj, sice jsi se na tomhle webu (žel žel) odmlčel, ale rád bych se zetpal, jestli bych si od tebe nemohl koupit ocílku. Ideálně, kdybych si mohl napsat na jak velkou ruku… Dík a měj se! Ondra

    • SKW píše:

      Ahoj, Momentálne mám voľné také malé vreckové ocieľky a jednu väčšiu ocieľku a to približne na ruku mojej veľkosti čo je cca 8cm šírka. Prípadne Ti viem vyrobiť väčšiu podľa potreby. No do Čiech musíš rátať s vyšším poštovným. Ak máš fakt záujem a si ochotný si zaplatiť dobierku do Čiech tak mi napíš na mail – skwbushcraft@gmail.com

      Vďaka!
      skw

Pridaj komentár