Mors Kochanski try stick

Výraz “Try stick” by sme mohli preložiť ako skúšobná, alebo cvičná palička. Jej autorom je kanadský majster techník prežitia v boreálnom lese Mors Kochanski. Cieľom pri vyrezávaní tohto drievka je v prvom rade precvičenie vašich zručností s nožom a zdokonalenie sa v technikách vyrezávania. Obsahuje zárezy, ktoré majú veľmi dobré praktické využitie pri konkrétnych bushcraftových projektoch. Už som o tejto paličke písal aj na fóre a niektorí členovia poprosili o trochu podrobnejší opis. V tomto článku sa teda budem snažiť priblížiť jednotlivé zárezy, na aký účel sa najčastejšie používajú a pri niektorých zložitejších uvediem aj stručný postup. Nemusíte mať obavy, nieje tu potrebný žiadny rezbársky, alebo drahý nôž, úplne vám postačí obyčajná mora. Jedinou požiadavkou je, že musí byť ostrý. Nôž, ktorý nedokáže plynule prerezať papier, je príliž tupý na vyrezávanie dreva.

Na túto paličku je možné použiť akékoľvek rovné drevo bez hrčí. Najlepšie sú však vŕba a lieska, pretože poskytujú pekné rovné prúty a sú to rýchlo rastúce dreviny, ktorým nevadí odrezanie bočných výhonkov. Drevo môže byť suché, alebo čerstvé, je to na vás. Vŕba je však najlepšia vysušená a bez kôry. Ja som použil čerstvú liesku a kôru som neodstraňoval, aby boli zárezy lepšie viditeľné. Dĺžka paličky je približne od pleca po konce prstov na vystretej paži.

Koniec upravíte sériou rezov po obvode a zrezaním vzniknutého hrotu. Toto sa využíva prakticky stále, je to bežné uhladenie každej vychádzkovej palice. Prvý zárez je obvodová redukcia(zúženie), najčastejšie je používaná ako kĺb pri konštrukcii rámu (krosny) na ruksak.

Oválny zárez na zavesenie kotlíka/ešusu.

Sedlový dlab. Používa sa pri konštrukcii krosny na ruksak v kombinácii s kĺbom. Vo veľkom prevedení sa používa pri stavbe zrubu, konkrétne pri spájaní guľatiny v rohoch. Mal by byť široký ako priemer paličky a hlboký ako jej polomer.

Rybinový dlab. Zasahuje do polovice hrúbky paličky a jeho steny sa smerom dohora zužujú. Vyrezanie tohto dlabu vám podstatne urýchli pílka, pretože steny sa dosť problematicky vyrezávajú. No dá sa to v pohode zvládnuť aj nožom, len sa netreba nikam ponáhľať.

Tento diel nieje súčasťou cvičnej paličky, pridávam ho sem len ako ukážku, ako funguje rybinový spoj. Toto je čap, ktorý napevno nasuniete do dlabu.

Rybinový spoj je veľmi univerzálny. Dá sa použiť pri projektoch ako napríklad stojan na kotlík/ešus, rám na ruksak, alebo rôznych konštrukciách predmetov vo vašom kempe, napríklad na stolík a podobne. Ak je vyrezaný správne, nieje tu potrebné použiť nijaký povraz, drží veľmi dobre.

90 stupňová západka je veľmi jednoduchá a používa sa pri výrobe stanových kolíkov (ako drážka na šnúru), alebo ako spúšť primitívnych pascí.

Oštepová drážka. Je to v podstate spoj na čap a rozpor. Výroba si vyžaduje určitý postup, ktorý vysvetlím nižšie.

V určitej vzdialenosti vyrežete dvojice zárezov, ktoré sú navzájom otočené o 90 stupňov po obvode paličky.

Potom nožom opatrne odštiepte obidva boky od zárezu po zárez. Ďalej pomáha, ak špičkou noža bodnete do zárezov v ktorých sa budú pretrhávať vlákna (v mojom prípade zárez v ľavom dolnom rohu).

Následne paličku prelomíte, akoby ste ju chceli zlomiť na kolene.

Vznikne vám z toho takýto kĺb. Môže mať využitie pri niektorých konštrukciách, alebo ak ho prevŕtate naskrz a vložíte zátku, získate pánt. Najviac sa dá využiť práve diel, ktorý je ako vidlička a to hlavne na pripevnenie hrotu na oštep, alebo ako vodidlo na šípe (samozrejme v menšej veľkosti a precíznejšie zhotovené). Dá sa z neho vyrobiť aj naviják na povraz.

Plochý dlab. Je široký ako priemer paličky. Zvyknem ho používať pri výrobe núdzovej rámovky na zasadenie priečky do ramien píly. Tiež ako spúšťač primitívnej pasce tvaru číslice 4.

Motýlik. Vyzerá, že sa vyrezáva zložito, no je to jeden z najjednoduchších zárezov.

Vezmite vhodné poleno a použite ho ako kyjaničku. Urobte dva zárezy v tvare X, hlboké približne po stred paličky.

Potom špičkou noža vylúpnite “krídla” a plôšky zahlaďte. Tento zárez sa po upravení používa pri výrobe výškovo nastaviteľného stojana na ešus.

Hranatá redukcia. Používa sa skôr na dekoratívne účely, no je možné ju použiť aj ako diel spúšťača primitívnej pasce tvaru číslice 4.

Diera skrz paličku. Najprv musíte plochu zúžiť z dvoch protiľahlých strán. V strede vytvoríte hranatý otvor vpichovaním špičky noža po obvode otvoru z oboch strána paličky. Má využitie pri ohnivom luku, na upevnenie tetivy v jeho dolnej časti. Táto technika vyrezania otvoru je užitočná pri výrobe pasce na chytanie vtákov, ktorú používali indiáni kmeňa Ojibway.

Príklad pri ohnivom luku s použitím osmičkového zastavovacieho uzla.

Drážka na tetivu. Podobá sa na zárez pre zavesenie ešusu, no je oveľa plytšia. Využíva sa pri výrobe núdzového luku, pri love rýb, žiab atď.

Polovičný motýlik. Toto vznikne upravením motýlika, konkrétne zrezaním jednej polovice. Používa sa na spomínaný výškovo nastaviteľný stojan na ešus.

Lúpač koreňov. Cvičnú paličku zakončíte týmto užitočným nástrojom, ktorý sa využíva pri odstraňovaní kôry zo smrekových, alebo borovicových koreňov.

Cvičná palička je ozaj výbornou a hlavne užitočnou zábavkou. Ak ste to ešte nikdy neskúšali, nabrúste nôž, vezmite do ruky lieskovicu a strúhajte. Možno prídete na to, že to nieje až také jednoduché, ako to vypadá a že vaše zručnosti s nožom by ešte potrebovali trošku vycibriť :). Možete si samozrejme pridať aj nejaké svoje zárezy, ktoré často využívate. Mors Kochanski údajne tvrdí, že skúsená osoba by mala zvládnuť vystrúhať túto paličku za 12 minút pri táboráku. Ja som toho názoru, že sa pri jej vyrezávaní netreba ponáhľať, lebo niekedy sa to nemusí vyplatiť. Nejde tu predsa o to, kto to dokáže rýchlejšie, ale o zdokonalenie schopnosti používať nôž ako nástroj na prácu s drevom. Samotné výsledky sa dostavia časom, keď ich “zopár” vystrúhate. Takže na záver prajem príjemnú zábavu a pozor na prsty ;-).

This entry was posted in Bushcraft, Vyrezávanie lyžíc. Bookmark the permalink.

16 Responses to Mors Kochanski try stick

  1. Michael píše:

    Ahoj, děkuji za výborný článek, člověk by neřekl jaké jsou možnosti se naučit složité věci na jednoduchém příkladě. Opravdu skvělá věc, co nejdříve vyzkouším.
    S pozdravem Michael.

  2. Jerry píše:

    Jsi perfektní, rád pročítám Tvoje nové příspěvky.

  3. greenhorn píše:

    sranda:),čo všetko sa da robit v prírode s drevom,maš prima navody,vdaka :)len tak dalej

  4. Peter Skalik píše:

    Ani neviem ako som natrafil na túto stránku, avšak vďaka že som tu.
    Vynikajúci článok. Asi niekto mal pravda keď povedal, že v jednoduchosti je krása.
    Skúšam rezbárstvo, Avšak po prihlásený na Vašu stránku som ušetril hromadu peňazí. Žiadne, rezbárske kotúče už kupovať nebudem.

  5. Amazing site, i really like your youtube videos as well. am reading (and writing) this through google translate so no doubt some of the translations are inaccurate but brilliant articles nonetheless.

    Úžasné stránky, páči sa mi vaše videá z YouTube rovnako. Čítal som (a písať) to prostredníctvom Google Translate, takže nie je pochýb o tom, niektoré preklady sú nepresné, ale napriek tomu vynikajúce články

  6. Marek píše:

    Ahoj,
    toulal jsem se ve svých poznámkách a narazil na odkaz na tento web. Ach jak lituji, že jsem “tady” dlouho nebyl. Mám co dohánět.

    Super článek a super návod. Moc děkuji a doufám, že mě cvičná hůl nebude stát moc krve. Ale jak říkal můj děda: “Nešikovný maso musí pryč.”
    Ještě jednou děkuji za všechny tvé články, držím palce a přeji krásný rok 2012.

    Marek

    • SKW píše:

      Nazdar Marek! Tvoje slová ma nesmierne tešia, vďaka za komentár! Prajem príjemnú zábavu pri vyrezávaní a čo najmenej nešikovného mäsa. :) Rovnako aj Tebe všetko dobré v novom roku!

      -skw

  7. Miroslav Holec píše:

    šikovný človek

  8. Hadus píše:

    Mors Kochanski ano ale komentar patril tebe.Dufam ze ked to budem skusat spravit tak sa nedorezem (moc) :)

  9. Milan píše:

    Matej krasny článok!
    No mám jednu otázku? Na čo sa používajú korene smreka a borovice?
    Veľa zdaru

  10. ote1871@gmail.com píše:

    After more than a decade: super idea for training carving-skills or testing a new knife. Great content on this site / skill-share. Thanks a lot.

Pridaj komentár