Brúsne doštičky a brúsenie nožov

Dnes má človek viacero možností, na akom náradí bude brúsiť svoj nôž. Od drahých japonských vodných kameňov, cez keramické, diamantové (DC3/DC4), až po rôzne špeciálne brúsky. Nabrúsiť nôž však nemusí byť len záležitosťou drahého vybavenia. Ak nemáte peniaze, čo je úplne normálne u začínajúcich bushcraftérov, existuje jedno celkom lacné a veľmi efektívne riešenie a tým sú brúsne doštičky.

Ich výroba je úplne jednoduchá, potrebujete hladkú rovnú dosku, najlepšie vyhobľovanú, kobercovú pásku, rôzne brúsne papiere, alebo ak chcete šmirgle a trochu lepidla (postačí aj obyčajné biele lepidlo na papier).

Jedinou nevýhodou týchto doštičiek je ich kratšia životnosť. No nieje žiadny problém vymeniť opotrebovaný pás za nový a pritom z jedného listu brúsneho papiera, ktorý stojí pár centov, si ich viete vystrihnúť 7-8 v závislosti od toho, akú veľkosť doštičky máte. Dovolím si tvrdiť, že pri správnom postupe je možné pomocou takýchto obyčajných doštičiek nabrúsiť nôž rovnako dobre, ako na drahých kameňoch.

Na tento účel sú najvhodnejšie tzv. vodné šmirgle týchto zrnitostí. Rozdelil som ich približne do troch tried:

  • 240 – drsný
  • 320 – drsný
  • 400 – jemný
  • 600 – jemný
  • 800 – jemný
  • 1200 – honovací
  • 2000 – honovací

  • Drsné – slúžia na odstránenie veľkého množstva ocele pri malom počte ťahov. Zanechávajú veľmi drsný povrch čepele. Ak by ste po brúsení na tomto type šmirgľov vložili nôž pod mikroskop uvidíte, že ostrie je zubaté ako pílka. Používajú sa vtedy, ak je nôž veľmi tupý. Následne je potrebné prejsť na jemnejší až najjemnejší šmirgeľ. Ak nôž nieje výrazne zatupený, nieje potrebné brúsiť na drsnom šmirgli.

    Jemné – zanechávajú jemnejší povrch, odstraňujú málo ocele a je potrebné robiť na nich viac ťahov. Pri bežnom brúsení začíname práve na niektorom z jemných šmirgľov. Po opakovanom používaní sa ich z nich stávajú šmirgle honovacieho typu.

    Honovacie – sú najjemnejšie, používajú sa ako posledné, dodajú ostriu vyleštený vzhľad a zanechajú povrch najhladší. Taktiež zanechajú najkompaktnejšie ostrie. Na tomto type šmirgľov je potrebné urobiť najviac ťahov.

    VÝROBA BRÚSNEJ DOŠTIČKY:
    Doštička by mala byť široká ako kobercová páska približne 5cm a hrubá 1cm. Jej dĺžka môže byť rôzna, podľa vášho vkusu, ja zvyknem robiť od 15 do 20cm. Doska musí byť úplne rovná a hladká. Akékoľvek nerovnosti na doske porušia pravidelnosť výbrusu. Je možné použiť aj opracovanú tabličku skla, kde je zaručená tá najdokonalejšia rovnosť povrchu.

    Na doštičku nalepte kobercovú pásku ako podklad. Má význam hlavne pri výmene šmirgľa. Ak by ste nalepili šmirgeľ na priamo na doštičku, tak neskôr budete mať problém dať ho dole a povrch dosky ostane hrboľatý, poznačený od lepidla.

    Starými nožnicami vystrihnite pás brúsneho papiera rovnakého rozmeru ako je doska. Naneste naň tenkú vrstvu lepidla a prilepte ho na doštičku. Prilepením rôzne drsných šmirgľov na obe strany dostanete kombinovanú brúsnu doštičku. Na jednej strane môžete použiť napríklad 400 a na druhej 800, alebo 600 a 1200 atď. Výhodou obojstrannej brúsnej doštičky je navyše to, že keď si ju položíte napríklad na peň, tak vám počas brúsenia bude pekne stáť na mieste.

    POSTUP PRI BRÚSENÍ
    Tu si najprv treba uvedomiť, že existujú rôzne typy výbrusov na nožoch a každý si vyžaduje iný spôsob brúsenia. Takže pred brúsením odporúčam oboznámiť sa s druhmi výbrusov, určiť aký máte na svojom noži a na základe toho aplikovať príslušnú metódu brúsenia. Napríklad nôž, ktorý používam v tomto návode (Mora 511), má škandinávsky výbrus a brúsi sa spôsobom aký budem opisovať nižšie. To však neznamená, že rovnakým spôsobom môžete brúsiť aj nôž s konvexným výbrusom.

    Ďalšou vecou o ktorej sa treba zmieniť je či treba doštičky pred brúsením namáčať ako väčšinu brúsnych kameňov, alebo nie. Síce je pri výrobe týchto brúsnych doštičiek použitý vodný šmirgeľ, neznamená to že sa musia striktne používať navlhčené aj keď samozrejme voda pomáha vyplavovať preč zbrusované častice ocele. No pokojne môžu byť používané aj na sucho, brúsny účinok sa prakticky nezmení, len po určitom čase je vhodné buď povrch šmirgľa prepláchnuť vodou a vyčistiť, alebo ho jednoducho vymeniť za nový.

    Tip: Nikdy nepoužívajte stolové krúžkové rýchlobrúsky, tie do ktorých položíte nôž a beháte dopredu-dozadu. V tomto si akurát tak zruinujete ostrie.

    Položte nôž lícom na začiatok brúsnej doštičky.

    Čepeľ nakloňte tak, aby sa celá plocha výbrusu dotýkala brúsnej plochy.

    Ťaháte proti ostriu. Počas ťahu dole odďaľujete ruku aj mierne do strany, aby ste nabrúsili celú dĺžku ostria. Nesnažte sa tlačiť na dostičku, radšej používajte ľahké ťahy a viac opakovaní.

    Pri špičke treba nôž jemne nadvihnúť, aby celá špička prišla pekne do kontaktu s brúsnou plochou.

    Toto isté opakujete po prevrátení noža na druhú stranu, pamätajte, vždy ťaháte proti ostriu. Je potrebné, aby ste dodržali rovnaký počet ťahov na oboch stranách výbrusu. V prípade častého porušovania tejto zásady si postupom času vytvoríte nepravidelný výbrus, čo je nežiaduce.

    Je nezmysel snažiť sa určiť nejaký konkrétny počet opakovaní, potrebných na nabrúsenie noža, pretože to závisí od stupňa zatupenia. No platí zásada trojnásobného zvyšovania počtu ťahov pri postupe z drsného na jemnejšie šmirgle. Príklad: Ak na drsnom šmirgli urobíte dajme tomu 10 ťahov (5 na jednej a 5 na druhej strane) na jemnom musíte urobiť 30 ťahov a na honovacom 90, aby ste dosiahli zrkadlový finiš a perfektnú ostrosť.

    Skúškou správnosti, či ste správne nabrúsili nôž je jednoduchý očný test, pri ktorom nasmerujete čepeľ vodorovne ostrím nahor a pozriete sa zvrchu na ostrie. Ak na ostrí vidíte miesta, v ktorých sa odrážajú slnečné lúče, musíte sa vrátiť k šmirgľom a proces brúsenia zopakovať. Ak je ostrie bez odrazu, môžete pristúpiť k obťahovaniu noža .

    Obťahovanie je rovnako dôležité ako samotné brúsenie. Obťahovanie odstráni takzvanú “ihlu”, ktorá sa vytvorí na ostrí počas brúsenia na šmirgľoch, alebo kameňoch. Sú to vlastne častice ocele, ktoré sú stále pripojené a balancujú na ostrí. Obťahovaním sa zároveň na úplnom konci ostria vytvorí mikroskopická konvex fazetka a dokonale zahladí aj tie najmenšie nerovnosti.

    Tip: Pravidelné (časté) obťahovanie noža po každej činnosti podstatne predlžuje životnosť ostria bez potreby siahnuť po brúsnych šmirgľoch/kameňoch.

    Ako obťahovadlo je najlepší remeň z kvalitnej kože. Dobre poslúži aj starý ČSĽA opasok s prackou. Je možné použiť iba opasok samotný, no ak naň nanesiete brúsnu pastu, podstatne znásobíte účinnosť obťahovania.

    Nanášanie pasty.

    Obťahovanie sa robí opačným spôsobom než brúsenie, tzn. nôž ťaháme po opasku smerom po ostrí. Ťahy musia byť robené striedavo na jednu a druhú stranu čepele. Môžete si opasok položiť napríklad na kraj stola, alebo ak ste v lese, koniec opaska upevníte o vetvu stromu, jednou rukou ho našpanujete a druhou obťahujete. Obťahovanie si vyžaduje najvyšší počet opakovaní. Urobte 100, pokojne aj 200 ťahov a váš nôž bude ostrý ako britva.

    Ak si želáte odstrániť patinu z povrchu čepele, tak najlepší výsledok dosiahnete pomocou elektrickej kotúčovej brúsky a filcového kotúča s nanesenou pastou. No v prípade, že toto náradie nemáte, je možné vyleštiť čepeľ aj ručne. Naneste brúsnu pastu na kúsok rifľoviny a ručne preleštite. Pozor však na prsty, ostrie je veľmi blízko a stačí jeden nepozorný ťah!

    Ja ešte ako posledný krok zvyknem obtiahnuť nôž aj na prírodnom obťahovadle z brezovníka.

    Výsledkom je vysoká ostrosť. Môžete si pokojne oholiť predlaktie ruky, no myslím že oveľa “normálnejším” dôkazom je schopnosť noža bez problémov nakrájať papier.

    Takáto brúsna doštička je vynikajúca vec do batohu na brúsenie v lese. Je ľahučká, spratná (hodíte ju do batohu a ani neviete, že ju máte, kdežto nosiť kameň…), v prípade zašpinenia je umývateľná, nevadí jej vlhkosť, dokonca ju v pohode môžete nechať na daždi, nemusí vás trápiť ak ju náhodou stratíte. V kombinácii s opaskom, ktorý s podstate nosíte stále so sebou, viete svoj nôž dostať do perfektného stavu kedykoľvek. Je vhodná pre začiatočníkov, aby si osvojili zručnosti brúsenia predtým, než sa rozhodnú prejsť na nejaké kvalitnejšie kamene. No nieje to pravidlo, ja tiež vlastním aj kvalitné kamene a pritom veľmi rád používam túto alternatívu hlavne na potulkách.

    This entry was posted in Nástroje, Návody. Bookmark the permalink.

    32 Responses to Brúsne doštičky a brúsenie nožov

    1. atti.hombre píše:

      Dokonalé! :-)

    2. finn píše:

      bez komentara :)

      Jeden tip: zohnat hranol o sirke strany ako je sirka kobercovej pasky a na rozne strany nalepit podla postupu smirgle roznej zrnitosti a na poslednu stranu kozu z opasku. Vysledkom je univerzalny brusiaci nastroj.

    3. heroides píše:

      S vodnymi brusnymi papiermi sa ma brusit na sucho?
      V inych clankoch som nasiel ze pre spravny efekt sa maju namacat.

      • SKW píše:

        Vidím, že som to napísal dosť zavádzajúco, ospravedlňujem sa. Vodný šmirgeľ by sa po správnosti mal namáčať (preto sa aj tak volá), aby voda lepšie odplavovala nečistoty, no nevýhodou je že mokrý šmirgeľ má silnú tendenciu sa rolovať. V podstate toto je každého osobná voľba či bude zakaždým namáčať, alebo jednoducho nôž prebrúsi nasucho. Ja osobne brúsim za sucha a nevidím nijaký markantnejší rozdiel. Ak chceš umyť zanesený šmirgeľ na dostičke po viacnásobnom používaní stačí raz za čas prepláchnuť pod tečúcou vodou.

        Vďaka za upozornenie!
        skw

    4. heroides píše:

      Mám celkom dobrý brúsny kameň ale je na niektorých miestach trochu hrboľaty a keďže si chcem kupit nejaku moru, na ktorú treba rovny kamen aby bola nabrusena rovnomerne, chcem sa spytat ci neviete o nejakom sposobe ako by sa dal co najlepsie vyhľadiť aby som z neho nezbrusil prilis vela.
      Napadlo ma ze ci by sa to nedalo nejakym inym kamenom alebo smirglom… Čo by ste poradili?

    5. adio píše:

      Toto budem musiet vyskusat, niektore noziky uz ani nevyzeraju ako kovove..

      Dakujem za tip.

    6. Neom píše:

      Kde sa dajú zohnat také jemné šmirgle? V baumaxe mali vajjemnejšie grit 600.

    7. Marek píše:

      Ahoj,
      chtěl bych přebrousit UTON vz.75. Použitá ocel je nerez 17029.
      Ostří bylo původně broušeno, podle mě ne příliš dobře, pouze ve spodní části, cca 1,5mm. Proto bych chtěl ostří vytvořit nově. Jaký použít brusný materiál na nabroušení. Jde mi především o vytvoření nového ostří. Nerez je poměrně tvrdý a i diamantový brousek (200) moc nebere. Děkuji Marek

      • SKW píše:

        Nazdar Marek! Tieto dostičky sú určené na brúsenie noža ktorý má výbrus v poriadku. Na opravu výbrusu by si na nich musel veľmi často vymieňať šmirgeľ. Odporučil by som ti tento drsný syntetický kameň – http://www.mstein.eu/index.php/cms/sk/product?&p_id=651&c_id=19
        Ja som na ňom asi pred týždňom opravoval veľmi zničený výbrus na jednej starej more a s výsledkom som spokojný.

        S pozdravom
        skw

        • Marek píše:

          Ahoj,
          děkuji za tip. Nakonec jsem na to přišel tak nějak sám, zkoušením, což je asi ideální cesta ((o:
          Měl jsem syntetický kámen, bohužel nevím zrnitost, ale byl určitě hrubší něž 250, ale poměrně měkký. Při broušení ubýval víc kámen, než nůž. Resp. nůž neubýval téměř vůbec. Tak jsem trochu polevil na hrubosti a hle, výsledek se dostavil.
          Je asi vždy důležité vyzkoušet ideální zrnitost kamene vůči dané oceli.
          I tak ti děkuji moc za radu a ještě jednou, už se opakuji, za parádní blog, který mě vždy potěší.

    8. Tom píše:

      Pěkný návod, dobrý nápad. Jen malá drobnost – zrovna na šmirglu by se mělo brousit po směru ostří. Na kamenech, ocílce atd. proti směru. Dost se o tom píše na knife.cz

      • SKW píše:

        Ďakujem za komentár! Myslím, že v smere po ostrí sa brúsia iné typy výbrusu, napríklad konvex. No môžem sa mýliť. Je nejaký dôvod prečo by sa škandinávske ostrie nemalo brúsiť proti ostriu na brúsnom papieri?

        Vďaka!
        s pozdravom
        -skw

        • Tom píše:

          jj, konvex určo. Ono jde, mám dojem, o to, že po směru je plynulejší odběr materiálu. Ale tak určitě to funguje i proti směru, jak koukám! :) Ale myslím, že se to právě někde na fóru řešilo, že na šmirglu vždycky po směru. No ale – jiný kraj, jiný mrav. :)

      • stano píše:

        Ahojte,
        neide ani tak o material (kamen vs smirgel) ako o typ cepele. A “V” -cko sa brusi “vzdy” proti smeru cepele, alebo maximalne nejakymi kruzivymi pohybmi. Po smere ostria by si si robil na konci cepele vlastne konvex co je neziaduce. Konvex sa brusi vylucne po smere a zaroven na maksej podlozke aby si pri bruseni zachovaval ten konvex tvar. Vysvetlenie ale v EN napr. tu https://www.youtube.com/watch?v=tLjBF7klRYY

        ale velmi pekny clanok. dakujem

    9. Maurak píše:

      Jakou brusnou pastu pouzivas, SKW?

    10. ivo píše:

      ahoj.kde sa da kupit ta brusna pasta..

    11. ivo píše:

      jak sa snazim tak sa snazim,ale nedokazem noz nabrusit tak aby holil chlpi,mam brusnu sadu lansky,ked koncim brusenie s kamenom 600.a tak obtahujem na hovedzej kozi,ale mam pocit cim viac obtahujem tak noz sa mi zda tupsi:( preto rozmyslam tu pastu..ked dobrusim noz tak sem tam nejaky ten chlpok sa podari,ale nie tak ako kamarat ked nabrusi tak je to ako britva..porad mi prosim co robim zle.alebo zla sada? http://www.baterky-noze.sk/sk/brusna-sada/4121-lansky-standard-sharpening-system.html

      • SKW píše:

        Nikdy som s podobnými sadami nebrúsil nože. Vždy len na kameňoch alebo šmirgľových doštičkách. Neuznávam tieto sady už len z toho dôvodu že uľahčujú človeku brúsenie a ten tým lenivie, nemusí sa snažiť držať uhol lebo to ten systém robí za neho. A keď má potom nabrúsiť nôž na kameni tak to jednoducho nevie. Ale k veci… neviem aký máš nôž a tým pádom aký výbrus. Napíš mi mail, je hore v kolonke kontakt.

    12. B-Boy píše:

      ja som si práve vyrobil podobnú doštičku ale zo starej ping-pongovej rakety ktorá už ani nemala tú povrchovú penu (nič lepšie som tak na rýchlo nenašiel) ale drží sa pohodlne za tú rukoväť :D de to naozaj pekne

      ďakujem

    13. Jakub píše:

      Parádny článok. Dnes som sa konečne odhodlal nabrúsiť moru (trochu som sa bál, že nedodržím uhol) a vyšlo to teda parádne. Šmirgle (320, 500, 1000 a 1500) som mal len položené na sklennej doske, obťahoval som na remeni a teraz mám oholenú polovicu predlaktia :D. Díky za super návod. Mimochodom, nevieš poradiť nejakú dobre prenosnú ocieľku?

    14. Scotos píše:

      Helou som, hrdý majiteľ mory, tuším companion vo verzii carbonsteel. Potreboval by som typa, ako zabrániť hrdzaveniu. Vždy keď idem na vander, vrátim sa zo škvrnami na čepeli. Mazal som jedlým olejom, ten sa ale používaním zotrie… napadlo ma vystlať púzdro v oleji napustenou gázou… čo o tom súdia pán majster ?

      • SKW píše:

        Nikdy som nemal problém s hrdzavením nožov v lese ani na viacdňových vandroch. Možno to bude tým, že často krájam slaninu :). Teraz vážne, problém väčšinou spočíva v nedostatočnom vyčistení noža. Ja nôž do púzdra nezasuniem kým ho dôkladne do sucha nevytriem v šatke/handričke, ktorú nosím za opaskom. U mňa je to už doslova automatika, po každom použití noža, čepeľ vytriem do sucha, buď v šatke, alebo ak ju náhodou nemám tak po zálesácky-humusácky na stehne. Proste nôž by mal ostať stále suchý. Nerobím nič iné, nemastím čepeľ ani nič podobné a nikdy som nemal s hrdzavením problémy. Používam najmä moru 511 a mory classic, čo sú všetko uhlíkovky. Myslím, že ten nápad s vystlaním púzdra naolejovanou gázou nieje veľmi dobré riešenie, olej časom zatuchne… no za vyskúšanie nič nedáš. Mne úplne postačuje udržiavanie suchej a čistej čepele.

    15. Scotos píše:

      Mno to máš recht, mne ale zašla čepeľ myslím vzdušnou vlhkosťou, nôž totiž tiež utieram po práci. Asi ho budem brať na noc do spacáku, lebo vonkajšia vlhkosť asi na koróziu stačí. inak som vyrobil doštičku, skúsil tvoj návos a výsledok je taký že chlpy holí. Akurát obťahoval som na mäsiarskej kavlitnej ociľke nie na remeni. Super návod, super blog. Len tak ďalej.

    16. endrook píše:

      Super článok, chcel som sa spýtať, keď začínam s bushcraftom a chcel by som si kúpiť ako svoj prvý nôž Mora 511 uhlíkovku, tak po kúpe mám nôž prebrúsiť alebo nechať v stave, v akom som ho kúpil a až po neskoršom opotrebovaní nabrúsiť? A namiesto opasku koženného sú aj nejaké iné alternatívy obťahovadla? Čisto zo zaujímavosti :)

      • jakub píše:

        Moja mora (511) bola ostra dost, takze nebolo treba robit nic. Myslim, ze staci vyskusat ako reze papier a uvidis. Napr. hultafors gk prisiel taky, ze som ho musel trocha dobrusit, aby mi vyhovoval.

      • SKW píše:

        Ahoj endrook! Popravde, ja som 511ku používal priamo z krabice bez brúsenia až kým sa neotupila. Obyčajne keď sa ostrie prestane zarezávať do nechta, alebo sa objavili nejaké mikrozúbky, je čas podstúpiť brúsenie na šmirgli alebo kameňoch. A po nabrúsení a následnom používaní noža sa snaž často obťahovať, hodne tým predĺžiš životnosť ostria. Brús nôž až keď už nebudeš spokojný s tým ako reže po obtiahnutí, alebo ak sa vyskytnú mikrozúbky (občas pri rezaní veľmi tvrdého dreva alebo hrčí v ihličnatom dreve) tak pristúp k šmirgľom a odstráň ich, inak sa môžu používaním zväčšovať a zanechávajú na vyrezávanom dreve pásiky.

        Namiesto koženého opasku som kedysi používal starú hrubú rifľovú látku, ktorú som napol na rovnú dostičku a pribil malými klinčekmi odspodu. Natrel som ju brúsnou pastou od Mstein a obťahovadlo bolo hotové. Funguje rovnako dobre ako kožený opasok, je to fajn alternatíva.

        Snáď som pomohol
        S pozdravom
        skw

    17. Peťo píše:

      kde si/ste kúpil tú brúsnu pastu ? internet alebo to dostať aj v niakych farboch lakoch ?

    18. eroorr píše:

      Ahoj, prosím ťa dal by sa použiť namiesto dosky obyčajný lopárik a nalepiť brúsny papier naň? Vďaka :)

    Pridaj komentár