Burtonsvillský stojan na ešus

Počas dnešnej prechádzky mi napadlo, že predvediem praktické využitie niektorého z výrezov na cvičnej paličke, o ktorej som písal v minulom článku. Tento výškovo nastaviteľný stojan, ktorého autorom je Mors Kochanski, umožňuje zavesiť nádobu nad oheň v rôznych úrovniach. Jeho konštrukcia je pomerne jednoduchá, no treba dodržať niektoré zásady.

Zhotovil som ho z troch lieskových prútov, rozdelených na niekoľko častí. Hlavným nosným prvkom je najdlhšia palica. Jej hrubší a tým aj ťažší koniec je zahrotený a šikmo zapichnutý v zemi. Zvislý záves, na ktorom sa nachádza ešus, je kratšia palica o dĺžke približne od pleca po konce prstov na vystretej paži (u mňa dosť často využívaná miera). Podpery sú zhotovené z rozvetvených vrcholcových častí lieskovíc, ich dolné konce sú samozrejme zahrotené.

Ak použijete len jednu vidlicovitú palicu ako podperu, získate väčší priestor okolo ohňa, no musíte ju napevno zabiť do zeme. Ďalšou možnosťou je použiť dve podpery, získate tým omnoho lepšiu stabilitu a pritom nôžky stačí len zľahka zapichnúť. Je to obzvlášť výhodné hlavne v zime, keď je zem zamrznutá.

Na zvislý záves môžte použiť aj palicu s bočnou vetvou v dolnej časti, ktorá by slúžila ako hák. Ak neviete nájsť práve taký kus dreva, v pohode sa dá použiť aj úplne rovná palica. Na jej konci urobíte polovičný motýlik, ktorého hrot bude smerovať nahor.

S použitím kyjaničky je tento výrez zhotovený do 20tich sekúnd.

Niekoľko rovnakých zárezov urobte aj vyššie, no tentoraz opačným smerom. Postupujte tak, že si spolu so zaveseným ešusom primeriate priamo nad ohniskom v akej výške chcete mať jednotlivé zárezy. Berte do úvahy aj množstvo vody/jedla v ešuse, pretože váha spôsobí mierne zníženie. No ďalšou výhodou metódy s dvoma podperami je, že v prípade potreby si viete aj celkovú konštrukciu kedykoľvek výškovo prispôsobiť.

Vrchný koniec hlavnej, najdlhšej palice zrežte tak, že dostanete vodorovnú plôšku.

Tu urobte špičkou noža malú jamku. Toto je veľmi dôležité, ak tento krok vynecháte, hrozí vám samovoľné zkĺznutie závesu a vaše jedlo/nápoj výjde nazmar.

Takto to pekne do seba zapadne.

Správne zhotovený stojan môžete rozkývať do ktorejkoľvek strany a nespadne. Je veľmi stabilný.

Najväčšou výhodou celého tohto dômyselného zariadenia je v podstate možnosť rýchlo a jednoducho presúvať nádobu počas varenia vyššie, alebo nižšie podľa potreby. Ak chcete zovrieť vodu, dáte ho na najnižšiu úroveň priamo nad pahrebu.

Ak chcete aby vaše jedlo/nápoj ostali teplé, necháte ho v niektorej z vyšších polôh, kde sála teplota z ohňa.

Tento typ stojanu je ideálny v prípade, ak niekde táboríte viac dní. Na jednodenné prechádzky, alebo jednorázové prenocovanie volím oveľa jednoduchší spôsob, napríklad obyčajným opretím palice o väčšie brvno, peň, alebo skalu a na koniec zavesím ešus, prípadne s použitím jednej podpernej vidlice z vrcholovej časti použitého konára, aby sa zúžitkovalo všetko okrem tenkých vetvičiek.

This entry was posted in Bushcraft, Oheň. Bookmark the permalink.

6 reakcií na Burtonsvillský stojan na ešus

  1. atti.hombre píše:

    Pekný článok-inšpiratívny :-D

  2. pawuk píše:

    peklo bráško :)
    nádherná prácička

  3. Jerry píše:

    To nemá chybu – pěkně zpracované :-). Těším se na další články ….Ahoj ….

  4. geron píše:

    Dobrá práca :D
    Táto nádoba bola súčasťou nejakého ešusu alebo poľnej flaše?

  5. Jovi píše:

    Skvělý nápad

  6. palino93 píše:

    Naozaj dobrý nápad. Hlavne na zimu, kde to využijem pri čaji aby nám zostal dlhšie teplý. Ďakujem za radu.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s