Prechádzka na Bykove

V nedeľu som po dlhšej dobe vybehol pozrieť do Myslín. Boli sme s Dušanom a Denkou skontrolovať, či je všetko okolo chaty v poriadku. Zdržali sme sa len chvíľu, pretože sme mali namierené do smrečín na Bykove. Dušan tvrdil, že aj napriek veľkým suchotám, ktoré posledné týždne panujú, nájdeme hríby. Vraj ich určite nebude veľa, ale že zopár sa nájde. A mal pravdu.

Okolo chaty bolo všetko tak, ako má byť. Tráva stále pomaly rastie aj keď je už dosť vypálená od slnka, možno ešte 1-2 krát pokosíme a už bude hádam pokoj, príde zima. Rád by som tu čoskoro strávil víkend, bude sa chystať drevo, takže roboty bude dostatok, možno aj niečo nové vystrúham, uvidíme. Taktiež jelenia ruja je pomaly v plnom prúde, už len nech sa ochladí a po večeroch tu bude doslova koncert ;-).

Práve teraz je vhodné obdobie na zber černíc. Tieto úžasné jesenné plody lesa snáď ani netreba predstavovať, určite ich pozná každý. V nižších polohách už pomaly končia, no tu vyššie sú práve teraz najkrajšie a majú výraznú arómu. Cestou na Bykovo sme sa poriadne “napásli”.

Dajú sa spracovať na lekvár, džem, sirup, či víno, alebo likér. Vynikajúce sú do koláčov, ja zbožňujem černicovú bublaninu. Čerstvo nazbierané sú veľmi chutné a šťavnaté, výborné osvieženie počas prechádzky lesom.

Aj napriek tomu, že to možno tak nevypadá, v smrečine je sucho. Chcelo by to výdatný jesenný dážď.

Hlbšie v lese sme hľadali neúspešne, no na okraji porastu sme našli niekoľko zdravých mladých hríbov.

Akurát tento malý ani nestihol vyrásť a už z neho niečo zlikvidovalo polovicu :).

Mladá muchotrávka červená.

Dušan našiel v lese starý dobrý pohár nazývaný “horčičák”. V týchto pohároch sa kedysi predávala horčica, zatvorená plastovým viečkom.

V tejto oblasti sa nachádzajú chránené územia rašelinných lúk a svahových pramenísk s charakteristickými rastlinnými a živočíšnymi spoločenstvami. Na týchto kyslých zamokrených pôdach sa vyskytujú vzácne druhy flóry.

Toto je rašelinník girgensohnov (Sphagnum girgensohnii). Tento mach má z hľadiska bushcraftu pre človeka množstvo využití. Vojaci v oboch svetových vojnách ho používali na čistenie rán. Absorbuje vodu ako špongia a má veľmi kyslé vlastnosti, čím zabraňuje množeniu baktérií a húb. Dá sa použiť ako prostriedok na úpravu jedla pomocou pary, stačí do množstva machu zabaliť vajcia, ryby, alebo plátky mäsa a celé to položiť na žeravú pahrebu. Z vlhkého machu vychádza hustá para a tepelne upraví jedlo. Je to jeden z najzdravších prírodných spôsobov prípravy jedla.

Keďže tento mach má nasiakavé vlastnosti a udržuje vodu vo svojom prostredí, je to vynikajúci spôsob, ako získať pitnú vodu v prípade núdze. Aj keď bol okolitý les úplne suchý, z machu sa dalo v pohode vyžmýkať za pohár vody. Táto voda, aj keď nevyzerá úplne priezračne, je pitná.

This entry was posted in Denník, Huby. Bookmark the permalink.

4 reakcie na Prechádzka na Bykove

  1. juraj1974 píše:

    No tak na prechadzku v tomto tvojom rajone sa teda naramne tesim. A tak ako napisal Atti uz aby sme to tym jelenom ukazali ako sa beeejka na lesy…

  2. B.S. píše:

    ak sa smiem spytat vsetky druhy machov cistia rany alebo iba konkretne tento raselinnik?

    • SKW píše:

      Nazdar! V podstate by mali fungovať všetky druhy, ktoré sú veľmi kyslé a vytvárajú okolo seba kyslé prostredie. Vďaka tejto kyslosti (acidite) sa v machu nenachádzajú baktérie a iné organizmy spôsobujúce infekciu. Pokiaľ viem, tak kyslý mach vytvárajúci podobné prostredie ako rašelinník je ešte ploník (Polytrichum sp.). No neodporúčam to samozrejme skúšať na vlastnej koži.

      S pozdravom
      skw

      • B.S. píše:

        aha no dobre dakujem, pretoze tiez som cosi taketo pocul ale ked som bol porezany tak som to neskusal lebo som si nebol isty a tak som si to chcel overit

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s