Čaga – najlepšie prírodné práchno

Počas splavu v susednom Česku sa mi podarilo naraziť na tento zvláštny útvar na kmeni brezy. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o nejaký roj hmyzu, no po bližšom preskúmaní by ste zistili, že je to drevokazná huba. A nie hociaká, ale v zálesáctve veľmi užitočná a vzácna. Je to ryšavec šikmý (Inonotus obliquus) nazývaný tiež “Čaga” (z anglického Chaga). V Kanade mu zálesáci hovoria aj “True tinder fungus” čiže pravá práchnovitá huba.

Jeho najhojnejšia oblasť výskytu je boreálny les v Kanade a sibírska tajga. U nás na Slovensku je zriedkavý, v Česku sa vyskytuje častejšie. Rastie predovšetkým na breze, ale môže sa objaviť aj na čerešni. Je možné ho nájsť počas celého roka. Je to parazit, rastie na žijúcich brezách, narozdiel od brezovníka a práchnovca, ktoré napádajú odumierajúce stromy a napomáhajú ich rozkladu. Vytvorí sa v mieste poranenia stromu, napríklad po odlomenej vetve a zotrváva na ňom mnoho rokov.

Vonkajšok tvorí tvrdá čierna kôra, ktorá pripomína spálený, alebo zuhoľnatený povrch. Je veľmi tvrdá, popraskaná a odlamuje sa. Podľa tohto je možné čagu odlíšiť od obyčajnej hrče na kmeni, s ktorou si túto hubu môžete ľahko pomýliť. Oddelenie huby od kmeňa je dosť problematické a častokrát treba dobrý nástroj ako sekerka, alebo pílka. Vnútrajšok tvorí oranžový hubovitý materiál, ktorý svojou textúrou pripomína korok. Toto vnútro je to najlepšie práchno na založenie ohňa aké som doteraz mal možnosť vyskúšať. Zachytí iskry z ocieľky a pazúrika bez akejkoľvek úpravy, stačí ho vysušiť.

Hneď po príchode domov som hubu spracoval. Nožom som odstránil čiernu vonkajšiu kôru, ktorá je nepoužiteľná a vnútro som nakrájal na menšie kusy, aby sa lepšie vysušili.

Takto spracované a vysušené kúsky sú pripravené na uskladnenie a používanie.

Stačí jedna dve iskry z ocieľky a práchno začne tlieť.

Dokonca je perfektnou náhradou ohnivej dosky pri zakladaní ohňa trením či už pomocou luku, alebo holými rukami. Je to neopísateľne jednoduchšie než vŕtanie do drevenej dosky. Tu používam metódu hand drill, čiže rotujem vrták medzi dlaňami. Čagu som upevnil uprostred rozštiepenej palice, aby som dosiahol dobrú stabilitu. Týmto zlepšovákom sa dá použiť menší kus huby a tým ušetriť zvyšok. Najjednoduchší spôsob je vŕtať do celej huby položenej na zemi, no vtedy treba dávať dobrý pozor a rýchlo horiaci úsek vyrezať, inak zhorí celý kus. Tlejúce práchno sa rýchlo rozrastie a potom je veľmi ťažké ho uhasiť, ide to jedine vodou.

Nieje potrebný žiaden výrez ako pri štandardnej metóde s doskou. Uhlík začne tlieť na okraji jamky.

Čaga má tiež využitie v medicíne, obsahuje látky, ktoré napomáhajú v prevencii proti rakovine. Obsahuje betulín, inotodiol a rôzne aktívne polysacharidy, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Známy je Sibírsky čaj z čagy, ktorý je prekvapivo chutný a pili ho ľudia na Sibíri dlhé storočia. Údajne je dnes podľa výskumov v týchto oblastiach najmenšie percento ľudí chorých na rakovinu.
To len tak pre zaujímavosť, tieto veci by som skôr prenechal expertom v medicíne, chaga je predmetom horúcich výskumov pri hľadaní lieku proti tejto zákernej chorobe.
Ja však oveľa radšej využijem túto hubu pri zakladaní táborákov starými spôsobmi, kúsok čagy mám odteraz vždy pribalený v súprave ocieľky a pazúrika. Počas potuliek lesmi sa vždy obzerám, či neuvidím podozrivú čiernu hrču na breze, aby som doplnil nové zásoby tohto jedinečného práchna.

This entry was posted in Bushcraft, Huby, Oheň. Bookmark the permalink.

11 reakcií na Čaga – najlepšie prírodné práchno

  1. atti.hombre píše:

    Toto je super!…voľakde som to už videl,ale nenapadlo ma to odrezať…druhýkrát takú chybu neurobím!…

  2. Symptóm píše:

    V skutku zaujímavá huba..Ja som ju uz tiez niekde videl ale za ten svet si nemozem spomenut kde to bolo…Dufam, že ma to skôr či neskôr napadne a budem to môct tiez vyskúšať..=)

  3. Joda píše:

    kámoš tak tohle je super… něco sem o tom už počul… ale aktivně sem to nikdy nehledal a nevěnoval tomu pozornost. Zpětně se mi ale vybavuje že možná sem to už i venku někde viděl… tohle je jedna z těch věcí na které by člověk sám nikdy nepřišel… už skoro zapomenuté znalosti :)

  4. Vasiľ Blaha píše:

    Čaga je aj pomerne vzácna a liečivá, možno najprv skúsim čaj a potom sa uvidí, ale ináč vďaka za stránku je súper, normálne som sa vrátil o tridsať rokov….skvelá práca, od srdca, a veľa užitočných informácii..
    otázka pre autora: ,, ocieľka má na strane ktorou sa kreše o pazúrik zúbky po pilníku alebo na tom nezáleží.”?

    • SKW píše:

      Ahoj! Vďaka za kompliment! K ocieľke… plocha, ktorou sa kresá, má byť pekne zbrúsená, vyleštená. To znamená, nesmú tam byť zúbky, pretože by sa hrana kameňa veľmi rýchlo zničila. Kameň odštiepi z tejto vyleštenej plochy veľmi jemnú šupinku kovu, ktorá sa trením vznieti – vzniká iskra. Samotná ocieľka musí byť vykalená, iba vtedy bude hádzať pekné iskry.

      Ako ocieľku je možné používať aj odlomený kus pilníka (sám o sebe je vykalený), so zbrúsenou hranou.

      Ak by si mal ešte nejaké otázky, pokojne sa pýtaj, rád odpoviem.
      S pozdravom
      skw

  5. Vladimir Domen píše:

    Ďakujem, určite tam odkaz dam.

    želam Ti veľa uspechov.

    Vlado

  6. Vladimir Domen píše:

    Ahoj, ten slubeny odkaz na Tvoju stranku sa nachadza tu:

    http://www.caga.sk/zaujimave-linky/

    Zelam Ti pekny den.
    Vlado

  7. Zdenek Kral píše:

    Hezký článek, moc hezký web! Pěkně napsáno i nafoceno. Určitě prozkoumám, co je máte v archivu za poklady.

  8. Roman píše:

    Dobry deň

    Chcel by som touto cestou niekoho poprosiť , či by nebol ochotny mi poslať poštou
    1 ks vačšej ČAGY. Ako ste spominali u nás na Slovensku je zriedkavý, v Česku sa vyskytuje častejšie a som časovo dosť zaneprazdneny . Ak by sa niekto našiel bol by som velmi vdačny .
    Naklady za poštovne preplatim .

    Ďakujem S pozdravom Roman

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s