Placky z pálky širokolistej

V mojom staršom príspevku o tejto úžasnej rastline som spomínal, že jej peľ sa využíval ako výživná prísada do cesta na nekvasený chlieb a placky. A práve teraz je to obdobie, kedy sa v samčích kvetoch pálky tvorí peľ. Je to tá vrchná, do žlta sfarbená časť. Rastlina je vetroopelivá a hneď ako sa peľ vytrúsi preč, zo samčieho kvetu ostane len tenký sivý hrot. Spodná časť šúľka, tvoriaca samičí kvet, sa na jeseň zafarbí do hneda – to je semeno, ktoré poletuje v ovzduší vo forme páperia. Dnes som sa teda vydal na zber peľu, aby som si z neho upiekol na pahrebe placky.

Na zber je potrebné igelitové vrecúško, alebo sáčok. Hlávku musíte opatrne prehnúť, vložiť do sáčku, uzavrieť ho prstami okolo byle, druhou rukou potriasť a oklepať čo najviac peľu dovnútra.

Za chvíľu som mal nazbierané dostatočné množstvo pre moje potreby.

Potrebné ingrediencie:

  • Základné cesto na banok (nekvasený chlieb)
    • 1 pohár hladkej múky
    • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
    • štipku soli
  • Peľ z Pálky

Všetko som vysypal do najmenšieho dielu ešusu a následne zamiešal.

Pridal som trocha vody a vymiesil pekné cesto.

Vďaka peľu vyzerá akoby ste doňho pridali vajcia. Musí byť pevnej konzistencie, nesmie sa lepiť na prsty.

Na panvičku som kvapol trocha olivového oleja, a pomaly opiekol placku na pahrebe. Pečenie na priamom ohni a prirýchlo je jedna z najčastejších chýb pri varení v prírode a zvyčajne vedie k spáleniu jedla a nedostatočnému prepečeniu zvnútra.

Keď bola placka do zlatista upečená, pichol som do nej nožom a po vytiahnutí neostalo na čepeli cesto. To je znak, že je hotová.

Pridaním peľu do cestíčka sa značne zvýšila nutričná hodnota obyčajnej pšeničnej placky. Chutí celkom dobre a je veľmi sýta. Najedol som sa z dvoch placiek, hodili by sa k tomu nejaké lesné plody. Každopádne je to ideálne jedlo pre trampa, pretože sa dá veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť a má hodne cenných kalórií.

This entry was posted in Bushcraft, Jedlo z prírody. Bookmark the permalink.

4 Responses to Placky z pálky širokolistej

  1. Joda píše:

    no kamoš… začíná to být stereotypné… ale musím ti dát opět palec hore ;)

  2. Jerry píše:

    Ahoj kamaráde, máš to bezva zpracované. Jen tak dál. :-) Rád se kouknu na Tvé stránky.

  3. Skvělý recept a velmi pěkně provedené fotky o kterých se dá řici, že jsou i umělecké. Takže díky. Míla

Pridaj komentár