Brezová kuksa

Nedávno som vyrezával kuksu na objednávku. Má klasický tvar s dvomi dierkami v rúčke bez horného výčnelku. Je z polosuchého brezového dreva, povrch je dokončený tradične nástrojovým finišom. Kuksu som po vysušení ošetril zvonku pravým slnečnicovým olejom a dutinu včelím voskom. Prívesok je z pásika kože a kúsku jelenieho parohu. Viac fotiek z priebehu výroby v príspevku.

Kuksa pripravená na cestu k budúcemu majiteľovi.

This entry was posted in Vyrezávanie lyžíc. Bookmark the permalink.

5 reakcií na Brezová kuksa

  1. atti.hombre píše:

    Palec hore amigo!

  2. morgarath píše:

    Je to opravdu skvělá práce! Objevil jsem tento blog vlastně náhodou a jeden lepší článek než druhý. Je tu hodně inspirace ;-)

  3. Karel píše:

    Krásná práce. Teď nám u domu při větru padla bříza a chtěl bych si kuksu vyrobit. Jen nevím jestli je lepší ji vyřezat ze syrového dřeva a pak dosušit nebo sehnat vysušené dřevo. Kamarád říkal, že vyschlý špalek neseženu, aby nebyl popraskaný a údajně se i s vysušeným dřevem špatně pracuje, je prý hodně tvrdé. Jaký na to máte názor?

    • SKW píše:

      Ahoj Karel, vďaka. Je lepšie pracovať s čerstvým drevom, ide to jednoduchšie. Jediným problémom je vysušenie. No breza nepopraská pokiaľ je výrobok vystrúhaný pekne dotenka, nesmú byť nikde príliž hrubé časti. Suš niekde v chladnej no dobre vetranej miestnosti v kartónovej krabici a výrobok často kontroluj a prevracaj. Breza sa celkom dobre robí aj vysušená, napríklad lyžice často robievam priamo do suchej z palivového štiepaného dreva, no kuksu by som asi zo suchého nerobil, je to hodne dlabania a bolo by to veľmi namáhavé. So zeleným(čerstvým) drevom sa pracuje podstatne jednoduchšie.

      A je pravda že brezu v suchom stave zoženieš len veľmi ťažko. Breza je v tomto smere dosť zradná, lebo pokiaľ nie je guľatina rozštiepená na polovice alebo až na štvrtiny, tak veľmi ľahko a rýchlo zhnije. Spôsobuje to kôra, ktorá je ako gumový obal, ktorý neprepustí nič a uzavrie vodu vnútri kmeňa, čiže drevo nevyschne a pomerne rýchlo podlieha hnilobe. Ak to vystihneš včas môžeš získať krásne špaltované drevo, no ľahko sa to dá prešvihnúť a drevo bude za hranicou použiteľnosti. Už sa mi stalo že som si odložil nerozštiepené brezové metrovice a keď som chcel o pol roka z nich niečo robiť tak som zistil že aj keď zvonku vyzerali úplne v poriadku, vnútri boli zhnité na kašu. Ale to len tak na okraj :)

      Takže smelo strúhaj kým je čerstvá :) držím palce!

      S pozdravom
      Matej

      • Karel píše:

        Díky moc za odpověď. O víkendu se do toho pustím a pak se popř. ,,pochlubím” výtvorem :-D Měj se. Karel

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s