Bazový sirup 2.

Nepotrvá dlho a lahodné bazové kvety sa pomaly začnú premieňať na bobule. Na nížinách už miestami obdobie kvitnutia končí, no vo vyššie položených oblastiach ešte len začína. Treba využiť dobu, kým je baza v plnom kvete a narobiť zásoby sirupu na nasledujúce horúce mesiace.

Tentoraz som však vyskúšal viac tradičný recept na trochu väčšie množstvo sirupu a s pár vychytávkami.

Ingrediencie:

  • 40 kvetných hlávok bazy čiernej
  • 1 celý citrón
  • 4 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
  • 2 g kyseliny sorbovej
  • 3 kg cukru
  • 2.5 litra prevarenej vody

Postup:
Z kvetov odstránime najhrubšie stopky a prípadný hmyz (neumývať vodou!). Umytý citrón nakrájame na tenké plátky. Postavíme do hrnca vodu a keď zovrie, odstavíme nech trochu vychladne. Vriaca voda by spálila kvety a zničila cenné vitamíny. Pridáme kvety, pokrájaný citrón, kyselinu citrónovú a dva gramy kyseliny sorbovej. Kyselina sorbová je konzervant (dostať ju kúpiť v malom bielom sáčku), je vhodná najmä ak plánujete sirup dlhšie skladovať. Prikryjeme čistou utierkou, odložíme na chladné miesto (špajza) a necháme odstáť 2 dni. Niekoľkokrát denne premiešame. Po dvoch dňoch výluh precedíme cez sitko/gázu do iného hrnca, najlepšie trochu väčšieho. Kvety dobre vyžmýkame. Hrniec postavíme na mierny oheň a zohrejeme. Pridáme cukor a miešame kým sa úplne nerozpustí. Teplý sirup potom naplníme do fliaš, najlepšie sklenených a silne utiahneme zátky.

Možno ste si všimli, že na rozdiel od môjho predošlého postupu, sme teraz dali lúhovať najprv kvety a cukor išiel až na záver. To preto, že kvety sa lepšie vylúhujú keď tam ešte nieje cukor. Vďaka tomu získa sirup výraznejšiu bazovú chuť.

Všimnite si druhú fľašu sprava. To je posledná, čo mi zvýšila z predchádzajúceho návodu a má menej sýtu farbu, než táto druhá verzia sirupu. :) Skúste obe a porovnajte.

Šťavica s bazovým sirupom a krúžkom citrónu.

Reklamy
This entry was posted in Jedlo z prírody, Liečivé rastliny. Bookmark the permalink.

6 Responses to Bazový sirup 2.

  1. Joda píše:

    Chlape… jestli to takhle půjde dál tak si můžeš založit živnost na výrobě sirupu :) ať chutí!

  2. Lukáš píše:

    nazdar, chcem sa opýtať, ako dlho sirup vydrží s kyselinou a ako dlho bez nej. ďakujem

    • johno píše:

      No predpokladám, že jemu vydrží maximálne pár týždňov, potom mu viac už nezostane :D Inak tento týždeň si ho idem tiež spraviť :)

  3. Ondra píše:

    Ahoj, tak jsem ten sirup konečně taky vyzkoušel. Kdysi jsem ho různě od známých ochutnával, ale sám jsem ho udělal až podle tvého návodu. Díky za něj :-).
    A doufám, že se máš dobře a že nás prostřednictvím svého webu, který mám moc rád, ještě něco naučíš :-).
    Ondra

  4. Ondra píše:

    Ahoj Matej, chtel bych poprosit o radu – vloni jsem delal bezovy sirup podle nejakeho webu. Navod radil dat 40g kyseliny citronove na dva litry vody. Prislo mi to moc, tak jsem tech 40g kyseliny dal na sest litru vody.
    Vcera jsem nalozil dve tasky kvetu-vody to bylo devet litru a dneska chci nozit dalsi varku. Vaham ale s tim mnozstvim kyseliny citronove. Sorbovou tam kvuli detem davat nechci. Vetsina receptu na netu uvadi 30-40g kyseliny na dva litry. Ty davas jen par cajovych lzicek. Chtel bych se s tebou poradit, kolik te kyseliny dat, kdyz to chci skladovat i pres zimu a nechci pouzit sorbovou. Aby se to nezkazilo. Za radu bych byl moc vdecny. Tech vsude uvadenych 40g se mi zda moc (je to pak kysely). A kdyz nepouziju sorbovku, nevim, kolik dat citronove… Diky moc. Ondra

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s