Baza čierna

Baza čierna (Sambucus nigra) je do 8 metrov vysoký strom, alebo ker rastúci na vlhkých miestach v listnatých lesoch, na okrajoch polí, záhrad. Kvitne v máji a júni. Má viac využití než by sa na prvý pohľad mohlo zdať, uvediem tie najhlavnejšie.

Kvety

  • Dajú sa jesť za surova, veľmi obľúbený je sirup, limonády, alebo sa z nich robia likéry, či víno.
  • Pridávajú sa taktiež do rôznych koláčov, múčnikov, alebo palaciniek.
  • Kvety sa používali ako prísada do džemu, čo zvýraznilo jeho chuť.
  • Sušené kvety sú výborné na čaj.

Plody

  • Pri plodoch človek natrafí na rozporuplné názory, či sú jedlé i za surova, alebo len uvarené. Ja som ich jedol aj surové, samozrejme len malé množstvo, vo väčšom môžu nastať u niektorých ľudí ťažkosti, čiže konzumovať len na vlastné riziko.
  • Hlavné využitie plodov je na lekvár, džem, alebo marmeládu.
  • Z plodov sa robí bazové víno.

Drevo

  • Dlhé rovné prúty bazy sú výborné na založenie ohňa trením rotovaním vrtáka medzi dlaňami (Hand drill).
  • Z konára sa dá vyrobiť improvizované dúchadlo – Vezmete kus drôtu, vložíte ho nahriať do pahreby a vypálite dužinu vnútri paličky. Tým získate dutú trubičku, ktorá dobre poslúži napríklad pri fúkaní do uhlíkov, alebo keď robíte nádobu/kuksu pomocou uhlíkov a vypaľujete jamku do dreva.
  • Z vhodných kusov bazy sa dajú urobiť píšťalky či dokonca flauty.
  • Na bazovom dreve rastú výborné jedlé huby – uchovec bazový (Auricularia auricula-judae), známy ako Judášove ucho.

Moja obľúbená kombinácia drevín pri zapálení ohňa ručným vrtákom – Dlhý bazový vrták a dostička z plamienka plotného (Clematis vitalba)

Dúchadlo zo suchej bazovej vetvy a vypaľovanie priehlbiny do dreva. Výborné aj na rozfúkavanie pahreby, keď chcete znovu oživiť oheň.

Výborná jedlá huba rastúca na kmeni bazy – judášove ucho.

This entry was posted in Bushcraft, Huby, Jedlo z prírody, Liečivé rastliny, Oheň. Bookmark the permalink.

Jedna reakcia na Baza čierna

  1. Scotos píše:

    Z bazových kmeňov sa vyrábajú aj naše krásne slovenské fujary.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s