Prírodný povraz z pŕhľavy

Pŕhľava dvojdomá je jedna z najznámejších rastlín vôbec. Ľudia ju využívajú ako krmivo pre ošípané, alebo hydinu, mnohí si na jar robia z mladých listov prečisťujúci čaj a dokonca si možno niekde na vidieku ešte aj dnes ľudia pridávajú pŕhľavu do prívarkov či iných pokrmov. Má však aj iné využitie, dá sa z nej upliesť silný núdzový povrázok. Každý zálesák by so sebou mal mať nejaký ten povraz, no občas sa proste stane, že treba niečo pevne zviazať a nič nieje poruke. Pŕhľava sa dá nájsť prakticky kdekoľvek a upliesť z jej pevných vlákien povraz nieje nič zložité.

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Vyberiete čo najdlhšie hrubé byle. Ich množstvo závisí od toho, aký dlhý povrázok chcete vyrobiť.

Ďalej je potrebné byle sploštiť. Najlepšie jemne naklepať drevenou kyjaničkou ale tak, aby ste nepoškodili vlákna.

Vďaka tomu sa vlákna pekne oddelia od vnútornej drene.

Povraz je možné vypletať aj ihneď z čerstvých vlákien ak ho plánujete použiť len núdzovo na jedno použitie. Ak by niekto chcel urobiť trošku trvalejší povraz, tak musí vlákna úplne vysušiť a až potom pliesť. Dôvodom je, že čerstvé vlákna po nejakej dobe zoschnú a uvoľnia sa. Povraz zo suchých vlákien ostane pevný.

Vlákna som prehodil cez konár aby preschli.

Na druhý deň som sa rozhodol, že idem povrázok upliesť aj keď ešte neboli úplne vysušené.

Vezmete dlhý kus, môžu byť aj dva spolu, záleží od toho aký hrubý povrázok chcete. Je dobré ho trochu navlhčiť, ľahšie sa potom pletie. Približne v strede začnete rolovať vlákna medzi prstami protichodne.

Pomaly priblížite ruky k sebe a vyformuje sa vám očko, ktoré bude tvoriť začiatok povrázka.

Potom uchopíte toto očko medzi prsty jednej ruky a druhou vypletáte ďalej. Obe vlákna teraz musia byť zakrúcané do toho istého smeru a potom následne na seba a tým vzniká povraz. Viem, že to nieje najjednoduchšie pochopiť takto zo stručného opisu, najlepšie je vidieť to na vlastné oči a pomaly skúšať.

Možno pre niekoho jednoduchšia technika bude pletenie na kolene. Položíte si vlákna takýmto spôsobom a dlaňou ruky ich rolujete smerom dopredu (preč od seba). Druhou rukou už len zakrúcate hlavný povraz.

Postupným nadpájaním ďalších vlákien môžete upliesť povraz takej dĺžky, akú potrebujete. Dôležité je dodržať zásadu rovnakej hrúbky oboch vlákien. Ak bude jedno vlákno zreteľne tenšie než to druhé, povraz bude slabý a v tom mieste náchylný na roztrhnutie.

Približne takto má vyzerať správne upletený povraz z pŕhľavy.

Tento spôsob pletenia povrazu sa dá použiť aj na iné materiály. Oveľa silnejší povraz je tiež z vŕbového, agátového alebo lipového lyka. Pŕhľavový povrázok by som použil hlavne tam, kde je hrubší povraz nevhodný. Jeho výhoda je hlavne v samotnej dostupnosti materiálu.

Môj obľúbený materiál na výrobu veľmi trvanlivého a pevného povrazu je vnútorná kôra z lipy. Jeho výroba bude určite predmetom jedného z mojich budúcich príspevkov.

This entry was posted in Bushcraft. Bookmark the permalink.

6 Responses to Prírodný povraz z pŕhľavy

  1. Spätné upozornenie: Povraz z lipy – 2.časť | SKW Bushcraft

  2. Darhars0n píše:

    cauko je to veľmi pekny navod určite to vyskúšam mám len takú malú otázočku ak chcem vyrobiť dlhší povraz ako mám správne nápájať ďalšie vlákna?

    • SKW píše:

      Ahoj, vďaka! No je to trochu komplikované no skúsim to popísať: V prvom rade treba začať pliesť niekde v 3/4tine prameňa…. tým docieliš to že oba pramene budeš mať rozdielnej dĺžky, jeden kratší druhý dlhší. Vďaka tomu nebudeš mať obidva spoje pri nadpájaní nových vlákien na jednom mieste spolu, budú vždy posunuté. Keď ti dochádza vlákno tak ho zrež do úkosu a zatoč k nemu rovnako zrezané vlákno. Ten úkos sa snaž urobiť na čo najdlhšom úseku…. ide o to hlavne dodržať rovnakú hrúbku prameňov. To čo ti bude vytŕčať z povrázka sa odstrihne preč.

      Snáď sa to z tohto dá pochopiť, lepšie by to asi bolo natočiť na video.
      s pozdravom
      skw

  3. Darhars0n píše:

    video by bolo urcite lepsie ale aj bez toho to vyskusam dik moc

  4. Miso píše:

    kedy bude video z toho textu som uplne mimo…. :D

  5. Zuzana píše:

    skvelý návod, vďaka..chcem povrázok využiť ako dekoráciu ručne robených vianočných ozdôb :D

Pridaj komentár