Smržová praženica

Rád by som sa podelil o môj obľúbený spôsob prípravy smržov, pretože som dostal od niekoľkých ľudí otázky, že čo sú to tie smrže, ako sa pripravujú a podobne. Takže, možno práve vďaka tomuto príspevku, si niekto obohatí svoj jedálniček o ďalší pokrm. Smrčky sú vynikajúce huby, existuje niekoľko druhov. V mojom okolí je “smrž” ľudový názov pre smrčkovec český (Ptychoverpa bohemica), čo je druh, ktorý sa tu vyskytuje. Smrže rastú na jar niekedy už koncom marca, záleží hlavne od počasia, ale všeobecne začnú rásť začiatkom apríla. Môžeme ich nájsť na celkom netradičných miestach, nerastú však v klasickom lese, ako napríklad hríby, ale na vlhkých miestach v blízkosti vody, na okrajoch lesov s výskytom osiky, rakyty, čerešne, liesky, javora. Sú dosť nenápadné, zamaskované v hrabanke, niekedy im trčí len maličký kúsok klobúka, čiže ich treba veľmi pozorne hľadať. Obdobie rastu smržov je pomerne krátke a práve preto treba využiť každú príležitosť na ich zber. Dajú sa z nich uvariť rôzne pokrmy, polievky, alebo omáčky k mäsu, ja obľubujem najmä obyčajnú smržovú praženicu. Síce to neznie nejak extra, ale je to naozaj veľmi chutný pokrm s úplne jednoduchou a rýchlou prípravou.

Smržová praženica
Postup je prakticky rovnaký, ako u hríbovej praženice, len s 3. krokom navyše.:
1) Dôkladne očistíme všetky smrže.
2) Nakrájame ich na krúžky.
3) V menšom hrnci necháme pokrájané smrže prevrieť vo vode asi 5-10 minúť. Vďaka tomuto kroku pekne pustia nadbytočnú vodu (Smrže samy o sebe obsahujú veľmi veľa vody).
4) Scedené smrže smažíme na panvici s kúskom masla a nadrobno nakrájanou cibuľou nejakých 15-20 minút v závislosti od množstva vody v smržoch. Samozrejme pridáme soľ, korenie, prípadne bylinky (napríklad štipka vňate zo zádušníka dodá zaujímavú chuť aj arómu), všetko podľa potreby a vkusu.
5) Keď sú smrže pekne usmažené, pridáme vajíčka (počet závisí od toho aký pomer kto chce na dané množstvo smržov) a miešame kým jedlo pekne nezhustne. Podáva sa s chlebom ako klasická praženica.

Moje obľúbené jarné raňajky :)

Upozornenie:
Možnosť zámeny s nejedlým Ušiakom obrovským (Gyromitra gigas), alebo jedovatým Ušiakom obyčajným (Gyromitra esculenta).
Ak si nieste na 100% istí, že ste hubu identifikovali správne, nekonzumujte ju. Nezodpovedám za žiadne problémy, spôsobené konzumáciou nesprávne určenej huby.

Reklamy
This entry was posted in Bushcraft, Huby, Jedlo z prírody. Bookmark the permalink.

One Response to Smržová praženica

  1. Spätné upozornenie: Smržová sezóna je tu! | SKW Bushcraft

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s