Lesný šalát

Jar je z môjho pohľadu najkrajšie obdobie v roku, príroda ožíva a mení svoj šat. Je to ideálny čas pre načerpanie nových síl a oddych. Jedným zo spôsobov, ako si doslova vychutnať jar, je vyraziť do lesa na zdravý lesný šalát.

Ako hlavnú zložku šalátu som si natrhal mladučké bukové listy, čerstvo vyrašené z púčikov. Sú naozaj delikátne a chutia jemne kyslasto. Počas celej jari ich jedávam na potulkách lesom len tak ako listy štiavu. Treba využiť príležitosť kým sú mladé, trvá to len niekoľko týždňov, neskôr ztvrdnú a sú nejedlé.

Buk lesný (Fagus sylvatica)

Ako alternatívu možno použiť mladé listy lipy malolistej (Tilia cordata).

Ďalej som si natrhal mladé lístky hlohu jednosemenného (Crataegus monogyna)

Cesnačka lekárska (Aliaria petiolata) dodá jemnú cesnakovú príchuť, odtrhol som si niekoľko lístkov.

Žerušnica lúčna (Cardamine pratensis). Žerušnica, alebo ľudovo žerucha, bola kedysi bežnou súčasťou jedál našich prababiek, či už vo forme šalátov, alebo ako korenina do prívarkov, polievok, syrových a vaječných jedál. U nás rastie niekoľko druhov žerušníc, všetky sú jedlé.

Nazbieral som niekoľko kvetných hlávok.

Ďalej som pridal kvety a listy fialky lesnej (Viola reichenbachiana).

Slezinovka striedavolistá (Chrysosplenium alternifolium). Jedlá rastlina horkej chuti. Pekná prísada do šalátu.

Zopár lístkov kysličky obyčajnej (Oxalis acetosella)

A nakoniec pre skrášlenie môjho šalátu som pridal zopár kvetov trnky obyčajnej (Prunus spinosa)

Aj kvet z čerešne je pekným doplnkom. Má úžasnú mandľovú príchuť, no je ideálne pridať si len dva-tri kvietky. Vo vyššom množstve môže pôsobiť toxicky.

Čistý lesný šalát. Ako jednoduchý dresing sa môže použiť napríklad olivový olej.

S nakrájanými paradajkami je fantastickou oblohou do šunkovej bagety.

Nazáver samozrejme upozornenie:

Nikdy nekonzumujte rastliny, lesné plody, alebo huby bez dostatočných vedomostí o jedlých druhoch. Ak si nieste na 100% istí, že ste druh správne identifikovali, nekonzumujte ho. V prírode sa nachádza množstvo vysoko jedovatých druhov a v prípade zámeny hrozí nebezpečenstvo otravy. Nezodpovedám za žiadne problémy spôsobené nesprávnym určením rastlín, alebo húb.

Reklamy
This entry was posted in Bushcraft, Jedlo z prírody. Bookmark the permalink.

Jedna reakcia na Lesný šalát

  1. Eva píše:

    Ten salát je fantastický, děkuji za krásný článek.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s